Cydr można wypić, ale można też zrobić ciasto cydrowe o delikatnym posmaku jabłek. Pomyślałam, że spróbować nie zaszkodzi i jak się okazało podczas degustacji pomysł był bardzo smaczny. Prosty i tani przepis na domowe aromatyczne ciasteczka. Czym nadziać takie ciasto?, oczywiście jabłkami z Sądeckich sadów z odrobiną miodu.
Składniki:
- 25 dag margaryny
- 1/2 szklanki cydru, ok 120 ml
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 średnie jabłka
- 2-3 łyżki miodu
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie do żywności i odkładamy do lodówki na min. 2 godziny, choć ja proponuje odłożyć je na całą noc.
2. Jabłka obieramy i kroimy na drobne płaskie kawałki, dodajemy miód i delikatnie mieszamy.
3. Schłodzone i wyleżakowane ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy szklanką kółeczka jak na pierogi, nadziewamy jabłkami i wierzch ciastka sklejamy za pomocą wody lub białka. Ciasteczka układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, ciasteczka pieczemy ok. 25-30 minut, aż się przyrumienią. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Ile mniej więcej ciasteczek wyjdzie z podanej ilości składników? :)
OdpowiedzUsuńOjej ciasteczka robiłam przed rokiem i już nie pamiętam ile ich było :(
OdpowiedzUsuń