Penne rigate z krewetkami w oliwie



Danie dla wygodnych i zabieganych, dla tych co kochają dobre jedzenie, a nie lubią stać przy garach. Obiad, a może kolacja?, ważne, że w kwadrans i ważne, że wybornie smakuje. Samo zdrowie!. Najlepszej jakości oliwę oraz sos vinegar znajdziecie na stronie Hiszpańskich Delikatesów.




Składniki dla 4 osób:

  • 30 dag makaronu 
  • 10-15 dag krewetek koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 6-7 pieczarek
  • oliwa z oliwy
  • 1 łyżka sosu limonkowego lub cytrynowego vinegar, lub świeży sok z limonki
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz





1. Makaron gotujemy wg. przepisu, odcedzamy.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno pokrojoną paprykę i pieczarki, lekko solimy. Gotowe przekładamy do miski. Na pozostałej oliwie smażymy drobno posiekany czosnek, gdy się przyrumieni dodajemy krewetki z łyżką sosu vinegar, lekko solimy. Czas pieczenia krewetek nie dłuższy niż 3 minuty. 

3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na patelni, doprawiamy do smaku i dodajemy świeżo zmielony pieprz, oraz świeże liście bazylii. Podajemy na ciepło.



0 komentarze :