Moja propozycja na aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami z sądeckich sadów, z wiejskim twarogiem i pod pierzynką z kruszonki cynamonowej. Jakie zapachy!, gdy uchyli się drzwiczki piekarnika podczas pieczenia, aż kręci nosem!. Podawałam ciasto jaglane na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany i z cukrem, wspaniałe zestawienie.
Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm:
- 50 dag kaszy jaglanej
- 70-80 dag jabłek
- 30-40 dag sera białego
- 3,5 szklanki mleka
- słoik brzoskwiniowej lub morelowej konfitury
- 2-3 łyżki cukru kryształu do twarogu + cukier waniliowy
- szczypta soli
Kruszonka:
- 10 dag margaryny
- 1 szklanka mąki
- 6 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
Po przyprawy i kaszę warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl
1. Kaszę jaglana wsypujemy na durszlak i płuczemy pod bieżącą zimna wodą przez min. 2-3 minuty. Mleko gotujemy z odrobiną soli, gdy zacznie wrzeć wrzucamy odsączoną z wody kaszę jaglaną i gotujemy ją przez ok. 10-12 minut ciągle mieszając. Następnie ściągamy rondel z ognia, przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby kasza odpoczęła przez następny kwadrans pod przykryciem.
2. Twaróg mieszamy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym rozgniatając dokładnie widelcem.
3. Jabłka obieramy z łupin i kroimy w płaskie plasterki.
4. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę.
5. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Układamy składniki warstwowo: 1/2 kaszy jaglanej - ser biały - 1/2 plastrów jabłek - 1/2 kaszy jaglanej - słoik konfitury brzoskwiniowej - 1/2 plastrów jabłek - cynamonowa kruszonka.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 170 - 180 C i ciasto pieczemy przez 60 minut.
Wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńsama również często przygotowuję ciasta na bazie kaszy jaglanej, bo świetnie smakuje w formie pieczonej, a Twoje ciacho wygląda po prostu obłędnie pysznie! :)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana jest pyszna zarówno na słodko, jak również na słono. Ja mam słabość do jabłek i cynamonu więc musiałam przetestować smak :-).
OdpowiedzUsuń