Ciasto jaglane z kruszonką cynamonową



Moja propozycja na aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami z sądeckich sadów, z wiejskim twarogiem i pod pierzynką z kruszonki cynamonowej. Jakie zapachy!, gdy uchyli się drzwiczki piekarnika  podczas pieczenia, aż kręci nosem!. Podawałam ciasto jaglane na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany i z cukrem, wspaniałe zestawienie. 



Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm:


  • 50 dag kaszy jaglanej
  • 70-80 dag jabłek
  • 30-40 dag sera białego 
  • 3,5 szklanki mleka
  • słoik brzoskwiniowej lub morelowej konfitury
  • 2-3 łyżki cukru kryształu do twarogu + cukier waniliowy
  • szczypta soli

Kruszonka:


  • 10 dag margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków

Po przyprawy i kaszę warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl







1. Kaszę jaglana wsypujemy na durszlak i płuczemy pod bieżącą zimna wodą przez min. 2-3 minuty. Mleko gotujemy z odrobiną soli, gdy zacznie wrzeć wrzucamy odsączoną z wody kaszę jaglaną i gotujemy ją przez ok. 10-12 minut ciągle mieszając. Następnie ściągamy rondel z ognia, przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby kasza odpoczęła przez następny kwadrans pod przykryciem.

2. Twaróg  mieszamy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym rozgniatając dokładnie widelcem. 

3. Jabłka obieramy z łupin i kroimy w płaskie plasterki. 

4. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę.

5. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją papierem do pieczenia. Układamy składniki warstwowo: 1/2 kaszy jaglanej - ser biały - 1/2 plastrów jabłek - 1/2 kaszy jaglanej - słoik konfitury brzoskwiniowej - 1/2 plastrów jabłek - cynamonowa kruszonka.

6. Piekarnik rozgrzewamy do 170 - 180 C i ciasto pieczemy przez 60 minut.


3 komentarze :

  1. sama również często przygotowuję ciasta na bazie kaszy jaglanej, bo świetnie smakuje w formie pieczonej, a Twoje ciacho wygląda po prostu obłędnie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza jaglana jest pyszna zarówno na słodko, jak również na słono. Ja mam słabość do jabłek i cynamonu więc musiałam przetestować smak :-).

    OdpowiedzUsuń