Mam dziś dla Was przepis, który zdradziła mi Ewa, na najlepszy miodownik pod słońcem. Wędrując w ostatni weekend z Ptt Beskid Nowy Sącz na Polanę Sosny miałam okazję go skosztować, przyznam się, że upomniałam się o drugi kawałek, bo smak był niesamowity. Ewa słynie z wypieku kultowego sernika i jeśli tylko zgodzi się dać mi na niego przepis to również pokuszę się o jego wykonanie. Jedynym odstępstwem od przepisu jest wykonany przez mnie kajmak czekoladowy, zamiast klasycznego.
Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 2 jaja
- 2 łyżeczki sody
1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C przez 10 minut.
Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami.
Masa orzechowa:
- 40 dag orzechów włoskich
- 5 dag masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
1. Masło rozpuszczamy z miodem i mieszamy z drobno pokrojonymi orzechami, gotowa masę wykładamy na trzecie ciasto i pieczemy razem przez 10-12 minut w 175 C.
2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć.
Kajmak:
Kajmak można kupić gotowy w puszce, ale można zrobić samemu w 10-15 minut i jest go wystarczająco dużo, aby przełożyć nim miodownik na dwóch poziomach.
Składniki:
- 12 dag cukru kryształu
- 250 ml śmietany 30-36 %
- 10 dag czekolady
- 1 łyżka masła
1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie.
2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już gotowy, gdy zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać.
3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasto w dwóch poziomach, dodatkowo na górny placek przygotowujemy masę z kaszy manny.
Masa z kaszy manny:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanka kaszy manny
- 15 dag masła
- 3 łyżki cukru
- cukier lub esencja waniliowa
1. Z mleka, cukru, wanilii i kaszy manny gotujemy budyń. Do wystudzonego budyniu dodajemy masło i dokładnie miksujemy. Gotową masą przekładamy ciasto.
Przełożenie ciasta:
Ciasto miodowe - kajmak - ciasto miodowe - kajmak - masa budyniowa - ciasto miodowe z warstwą orzechów.
Po orzechy i miód warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl
tak wyglądającym ciastem kupiłabyś każdego!
OdpowiedzUsuń...przez żołądek do serca... :), dziękuję Magda :)
Usuń