Miodownik z kajmakiem czekoladowym



Mam dziś dla Was przepis, który zdradziła mi Ewa, na najlepszy miodownik pod słońcem. Wędrując w ostatni weekend z Ptt Beskid Nowy Sącz na Polanę Sosny miałam okazję go skosztować, przyznam się, że upomniałam się o drugi kawałek, bo smak był niesamowity. Ewa słynie z wypieku kultowego sernika i jeśli tylko zgodzi się dać mi na niego przepis to również pokuszę się o jego wykonanie. Jedynym odstępstwem od przepisu jest wykonany przez mnie kajmak czekoladowy, zamiast klasycznego.




Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki 
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki sody 

1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C przez 10 minut. 

Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami.

Masa orzechowa:

  • 40 dag orzechów włoskich 
  • 5  dag masła 
  • 4 łyżki cukru 
  • 3 łyżki miodu

1. Masło rozpuszczamy z miodem i mieszamy z drobno pokrojonymi orzechami, gotowa masę wykładamy na trzecie ciasto i pieczemy razem przez 10-12 minut w 175 C. 

2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć. 


Kajmak:

Kajmak można kupić gotowy w puszce, ale można zrobić samemu w 10-15 minut i jest go wystarczająco dużo, aby przełożyć nim miodownik na dwóch poziomach.

Składniki:
  • 12 dag cukru kryształu
  • 250 ml śmietany 30-36 %
  • 10 dag czekolady
  • 1 łyżka masła

1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie. 

2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już gotowy, gdy zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać. 

3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasto w dwóch poziomach, dodatkowo na górny placek przygotowujemy masę z kaszy manny.



Masa z kaszy manny:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanka kaszy manny 
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki cukru
  • cukier lub esencja waniliowa

1. Z mleka, cukru, wanilii i kaszy manny gotujemy budyń. Do wystudzonego budyniu dodajemy masło i dokładnie miksujemy. Gotową masą przekładamy ciasto.


Przełożenie ciasta:

Ciasto miodowe - kajmak - ciasto miodowe - kajmak - masa budyniowa - ciasto miodowe z warstwą orzechów.




Po orzechy i miód warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl W orzechowym raju 3

2 komentarze :