Korzenny, aromatyczny, szybki piernik. Kruchy, a zarazem wilgotny od powideł śliwkowych. Mój przepis z syropem klonowym, ale Wy możecie dodać miodu lub złotego syropu, a jeśli macie melasę to smak będzie jeszcze bardziej intensywny.
Składniki na jedną keksówkę:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 10 dag cukru kryształu
- 1/2 szklanki syropu klonowego, ok 10 dag, można dodać miód
- 2 łyżeczki kakao
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonych goździków
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 10 dag roztopionego masła
- 1/2 szklanki mocnego naparu z owocowej herbaty, np. dzika róża, grzaniec, malina, ja dodałam Hawajskiej owocowej
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 4 jaja
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przyprawy znajdziecie na stronie www.skworcu.com.pl
Do dekoracji:
- tabliczka czekolady
- 3 łyżki mleka
Do przełożenia:
- słoik powideł śliwkowych
1. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, sodę, sól, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać.
2. Zaparzamy pół szklanki mocnej herbaty. W rondlu roztapiamy masło i łączymy z: 3 łyżkami powideł, syropem klonowym, naparem z herbaty, cukrem kryształem, mieszamy. Kiedy mieszanka lekko się ochłodzi wbijamy jaja. Łączymy mokre składniki z mieszanką z mąki, miksujemy na gładką masę.
3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę piernikową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy przez 60-70 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
4. Po wystudzeniu piernik kroimy wzdłuż trzykrotnie i przekładamy powidłami śliwkowymi. Przełożony piernik polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem.
0 komentarze :