Posypka cukrowa, serduszka

 
Posypka już niejednokrotnie była robiona przeze mnie do zdobienia świątecznych pierniczków i różnego rodzaju ciast. Przepis publikuję na prośbę Beaty, która ma zamiar w tym roku wykonać ją własnoręcznie. Przepis banalny, twórczy i bardzo tani!. 


Składniki:
  •     1 białko
  •     cukier puder, ilość dawkujemy podczas   miksowania
  •     barwnik spożywczy, dowolne kolory
  •     3-4 woreczki
  •     folia aluminiowa


1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.

2. Do szklanek dajemy po łyżce gęstego ubitego lukru i farbujemy odrobiną barwnika, następnie przekładamy każdy kolor do osobnego woreczka. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm.

3. Przygotowujemy dużo miejsca i rozwijamy folię aluminiową. Następnie przecinamy róg  i robimy maleńkie serduszka.

4. Serduszka na foli zostawiamy na całą noc, nie ruszamy, aby ich nie pokruszyć. Im lepiej wyschną, tym ładniej odejdą od foli.


5. Po odlepieniu serduszek przekładamy je delikatnie do słoika i używamy wg. potrzeb. Tak przygotowana posypka może być przechowywana przez kilka miesięcy. Idealne pojemniki do kuchni znajdziecie na www.ziołowo.pl POLECAM .





Posypki cukrowej nie należy używać do wilgotnych ciast, gdyż serduszka mogą podsiąknąć i się rozpuścić.

0 komentarze :