Cydrowe ciasteczka z jabłkami




Cydr można wypić, ale można też zrobić ciasto cydrowe o delikatnym posmaku jabłek. Pomyślałam, że spróbować nie zaszkodzi i jak się okazało podczas degustacji pomysł był bardzo smaczny. Prosty i tani przepis na domowe aromatyczne ciasteczka. Czym nadziać takie ciasto?,  oczywiście jabłkami z Sądeckich sadów z odrobiną miodu.


Składniki:

  • 25 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cydru, ok 120 ml
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 4 średnie jabłka
  • 2-3 łyżki miodu





1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie do żywności i odkładamy do lodówki na min. 2 godziny, choć ja proponuje odłożyć je na całą noc.

2. Jabłka obieramy i kroimy na drobne płaskie kawałki, dodajemy miód i delikatnie mieszamy. 

3. Schłodzone i wyleżakowane ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy szklanką kółeczka jak na pierogi, nadziewamy jabłkami i wierzch ciastka sklejamy za pomocą wody lub białka. Ciasteczka układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, ciasteczka pieczemy ok. 25-30 minut, aż się przyrumienią. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.



2 komentarze :

  1. Ile mniej więcej ciasteczek wyjdzie z podanej ilości składników? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej ciasteczka robiłam przed rokiem i już nie pamiętam ile ich było :(

    OdpowiedzUsuń