Składniki dla 4 osób:
- 1,8 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka/ 2 woreczki ryżu jaśminowego Risana
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
- cynamon mielony
1. Mleko gotujemy z ryżem i laską wanilii ok 20-25 minut. Po ugotowaniu usuwamy wanilię.
2. Jajo i żółtko ucieramy z cukrem jak kogel - mogel, łączymy z mlekiem i ryżem, doprowadzamy do zagotowania.
3. Gotowy pudding przelewamy do ceramicznego naczynia, odstawiamy do wystudzenia aby całość stężała. Wierzch posypujemy cynamonem.
Przepis powstał przy współpracy z firmą Sonko.
Jestem pod wrażeniem wzrokowym i smakowym.......;))))
OdpowiedzUsuńOj jakże mi miło :), wszystko pyszne jak przepis dobry ;)
Usuńach jajko! zawsze się zastanawiałam dlaczego mój budyń ryżowy nie jest budyniem! nigdy nie wpadłam na to, żeby dodać jajko, eureka!
OdpowiedzUsuń