Rice pudding


Letnie ciepłe dni zachęcają do wyboru lekkich potraw, pudding z ryżu jaśminowego Risana jest idealny do tego typu dań, prostota składników gwarantuje wspaniały smak, a z wykonaniem poradzi sobie mniej i bardziej doświadczony szef domowej kuchni :).




Składniki dla 4 osób:


  • 1,8 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka/ 2 woreczki ryżu jaśminowego Risana
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • cynamon mielony

1. Mleko gotujemy z ryżem i laską wanilii ok 20-25 minut. Po ugotowaniu usuwamy wanilię. 

2. Jajo i żółtko ucieramy z cukrem jak kogel - mogel, łączymy z mlekiem i ryżem, doprowadzamy do zagotowania. 

3. Gotowy pudding przelewamy do ceramicznego naczynia, odstawiamy do wystudzenia aby całość stężała. Wierzch posypujemy cynamonem.

Przepis powstał przy współpracy z firmą Sonko.





3 komentarze :

  1. Jestem pod wrażeniem wzrokowym i smakowym.......;))))

    OdpowiedzUsuń
  2. ach jajko! zawsze się zastanawiałam dlaczego mój budyń ryżowy nie jest budyniem! nigdy nie wpadłam na to, żeby dodać jajko, eureka!

    OdpowiedzUsuń