Składniki na ciasto kruche, forma 30x40 cm:
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag margaryny
- 1 jajo
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Dodatki:
- chorizo
- sos pomidorowy
- czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę
- por
- cebula
- oliwki
- pomidory
- ser feta
- słonina lub boczek
- ser żółty do starcia
- świeże listki rucoli
1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, na ok. 30 minut umieszczamy w lodówce.
2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, a na wierzchu układamy wybrane składniki, na końcu ścieramy ser żółty.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 45 minut. Gotowa tartę posypujemy świeżymi listkami rucoli.
..aż ślinka cieknie ;))
OdpowiedzUsuń