Kruche grzebyczki z konfiturą



Pyszne kruche ciasteczka, bardzo łatwe do wykonania, nadziewane domową konfiturą z róży. Robi się je ekspresowo, a smak mają taki, że trudno poprzestać na jednym :).


Składniki:


  • 2 szk mąki pszennej
  • 1 szk gęstego serka naturalnego 
  • 25 dag margaryny lub masła
  • cukier waniliowy lub naturalna wanilia z laski
  • słoik konfitury lub twardej marmolady 


1. Składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto i schłodzić przez godzinę w lodówce.

2. Blat kuchenny obficie oprószyć mąką, ciasto cienko wałkujemy, nakładamy wzdłuż małą ilość konfitury, zwijamy i odcinamy pasek. Każdy rulon z ciasta nakrawamy i odcinamy ciasteczka o długości ok. 5-7 cm. 

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. pół godziny. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem.




1 komentarz :

  1. Robiłam takie dawno temu...no i faktycznie pyszne..

    OdpowiedzUsuń