Składniki na 10 chlebków:
- 1 i 1/2 szklanki mąki razowej
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 4 łyżki mleka
- 1 pełna szklanka letniej wody
1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na 15 minut aby drożdże ruszyły. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól i mleko oraz wodę z drożdżami. Zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę z ciastem szczelnie przykrywamy folią do żywności i zostawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy kulkę i na oprószonym blacie wałkujemy na bardzo cienkie placki, pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C.
Składniki na ryż z macierzanką:
- 1 saszetka ryżu długoziarnistego Kupiec
- 1/4 wędzonej makreli
- 2 wiejskie jaja, ( żółtko z wiejskiego jaja pięknie zabarwi ryż na żółto)
- pęczek świeżej polnej macierzanki
- sól,(opcjonalnie, bo makrela wystarczy do ,,zasolenia,, sałatki)
- pieprz
1. Ryż gotujemy wg.przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupin i ścieramy na tarce o małych oczkach. Makrelę rozrywamy na drobne kawałki.
2. Łączymy ze sobą ryż, starte jaja, rybę, macierzankę i pieprz, dokładnie mieszamy. Próbujemy smak i ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy na plackach lawasch, które zastąpią nam łyżeczki. Na czas pikników w plenerze danie idealne.
nie miałam pojęcia,że jest coś takiego jak macierzanka..
OdpowiedzUsuńJest ;) pachnie cud nie, trochę podobne do ziele do tymianku...można dodawać do potraw, suszyć, a dla urody...można się w niej kąpać ...trochę jak eliksir zdrowia i młodości ;) , zwłaszcza zerwane w lesie....
Usuń