Chatney do mięsiwa z aronią, jabłkiem, gruszką i brandy


Dla miłośników mięsiwa i pasztetów, tak więc dla mięsożerców i wegetarian.Wyrazisty, lekko słodkawy chatney na bazie z przemrożonych owoców aronii i dobrej brendy. 

Składniki:


  • 1 kg aronii, ( zmrożona na 48 godzin przed planowanym przetwarzaniem)
  • 70-80 dag jabłek, najlepiej twardych i kwaśnych 
  • 70-80 dag gruszek, zielonych i twardych 
  • 1,5 kg cukru
  • 120-150 ml brandy
  • opakowanie żel fixu 3:1
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego



1. Przemrożoną aronię przekładamy do rondla razem z cukrem, podgrzewamy i mieszamy do czasu aż rozpuści się cukier.

2. Jabłka i gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki bez obierania łupin, wyciągamy gniazda nasienne i wrzucamy do gotującej się aronii, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy razem ok. 5 minut. Następnie dodać żel fix i gotować kolejne 5 minut. Na końcu dodać koniak. 

3. Ugotowane owoce przekładamy do blendera aby zmielić na jednolitą masę. Gorący chatney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut.



0 komentarze :