Dla miłośników mięsiwa i pasztetów, tak więc dla mięsożerców i wegetarian.Wyrazisty, lekko słodkawy chatney na bazie z przemrożonych owoców aronii i dobrej brendy.
Składniki:
- 1 kg aronii, ( zmrożona na 48 godzin przed planowanym przetwarzaniem)
 - 70-80 dag jabłek, najlepiej twardych i kwaśnych
 - 70-80 dag gruszek, zielonych i twardych
 - 1,5 kg cukru
 - 120-150 ml brandy
 - opakowanie żel fixu 3:1
 - 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
 - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
 - 1/2 łyżeczki mielonych goździków
 - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
 
1. Przemrożoną aronię przekładamy do rondla razem z cukrem, podgrzewamy i mieszamy do czasu aż rozpuści się cukier.
2. Jabłka i gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki bez obierania łupin, wyciągamy gniazda nasienne i wrzucamy do gotującej się aronii, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy razem ok. 5 minut. Następnie dodać żel fix i gotować kolejne 5 minut. Na końcu dodać koniak.
3. Ugotowane owoce przekładamy do blendera aby zmielić na jednolitą masę. Gorący chatney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut.





				


0 komentarze :