Sernik pod truskawkową pianką


Wyśmienity sernik pod miękką truskawkową pianką. Dla gości, dla rodzinki, na duże i małe przyjęcia, a także na popołudniową herbatkę z książką. Przepis sprawdzony, więc spokojnie możecie zabierać się do kuchennej krzątaniny. 


Przepis na duża blaszkę 40x25 cm.

Składniki na kruche ciasto:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao


Masa serowa:


  • 1,2 kg sera białego
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • olejek migdałowy


Pianka:


  • 7 białek
  • 7 łyżek cukru
  • kisiel truskawkowy


Dodatkowo:


  • 1 słoik dżemu truskawkowego, ( może być ale nie musi)


Wykonanie:

1. Ciasto kruche zagnieść z podanych składników, podzielić na równe trzy części, 2 części zostają białe, a do trzeciej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Odkładamy do lodówki, a najlepiej do zamrażarki na ok. 30 minut. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce pierwszą jasną część, na to dajemy cienką warstwę dżemu truskawkowego, a na dżem ścieramy ciemne ciasto.

2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka, można tradycyjnie mielić ser w maszynce, ale schodzi dużo więcej czasu. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. 

3. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy kisiel i dokładnie miksujemy. Masę z białek wylewamy na sernik, a następnie na wierzch ścieramy trzecią ostatnią warstwę jasnego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60-70 minut. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. 



0 komentarze :