Wyśmienity sernik pod miękką truskawkową pianką. Dla gości, dla rodzinki, na duże i małe przyjęcia, a także na popołudniową herbatkę z książką. Przepis sprawdzony, więc spokojnie możecie zabierać się do kuchennej krzątaniny.
Przepis na duża blaszkę 40x25 cm.
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 dag margaryny lub masła
- 4 żółtka
- 1/2 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Masa serowa:
- 1,2 kg sera białego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 litra mleka
- 1 cukier waniliowy
- olejek migdałowy
Pianka:
- 7 białek
- 7 łyżek cukru
- kisiel truskawkowy
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu truskawkowego, ( może być ale nie musi)
Wykonanie:
1. Ciasto kruche zagnieść z podanych składników, podzielić na równe trzy części, 2 części zostają białe, a do trzeciej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Odkładamy do lodówki, a najlepiej do zamrażarki na ok. 30 minut. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce pierwszą jasną część, na to dajemy cienką warstwę dżemu truskawkowego, a na dżem ścieramy ciemne ciasto.
2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka, można tradycyjnie mielić ser w maszynce, ale schodzi dużo więcej czasu. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto.
3. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy kisiel i dokładnie miksujemy. Masę z białek wylewamy na sernik, a następnie na wierzch ścieramy trzecią ostatnią warstwę jasnego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60-70 minut. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
0 komentarze :