Składniki:
- 35 dag mąki pszennej
- 25 dag miodu, ja użyłam prawdziwego ale możecie użyć sztucznego
- 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru
- 1 jajo
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Lukier cytrynowy:
- cukier puder
- sok z cytryny
1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
2. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy pierniczki, układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia do lekkiego zrumienienia 10-12 minut w 180 C.
3. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, konsystencja lukru powinna być dość lejąca. Gdy lukier zastygnie na pierniczkach odkładamy je do puszki i słoja aby zmiękły.
Cudowne pierniczki :-)
OdpowiedzUsuń