Pomysł na te piernikowe dzwonki podsunęła mi Ania z blogu AniaGotuje.pl. Jako, że mam słabość do testowania nowości to zaraz zagniotłam moje sprawdzone ciasto piernikowe i oto powstały lukrowane dzwonki, można je powiesić na choince lub obdarować bliskie Wam osoby.
Składniki:
- 50 do 55 dag mąki pszennej, typ 450-500
- 25 dag miodu, może być sztuczny lub prawdziwy
- 12 dag cukru
- 12 dag margaryny
- 5 dag smalcu
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z mandarynki lub pomarańczy
1. Miód, tłuszcz i cukier podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować, odstawić do ostudzenia.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i jajko, połączyć z mokrymi składnikami. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki jeśli zbytnio klei się do dłoni. Wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny do lodówki.
3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm, przygotowujemy siedem różnej wielkości kółek (szklanki, słoiki, kieliszki), i wycinamy z ciasta wszystkie wielkości, najmniejsze kółeczko wycinamy 2 razy na górę i na spód dzwonka. Dodatkowo wycinamy listki lub gwiazdki na górę, w każdym elemencie wycinamy dziurki do przewleczenia sznurka.
4. Pierniczki pieczemy w 180 C, czas pieczenia ok. 7-10 minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż przepieczone. Lukier ucieramy bardzo lejący, jest to raczej płynna glazura do smarowania niż lukier. Po ostudzeniu nakładamy pędzlem glazurę, która bardzo szybko zastygnie na pierniczkach i już za chwilę będzie można składać nasze dzwonki przewlekając kolorową wstążką lub ozdobnym sznurkiem.
Ale cudowne dzwoneczki :-) życzę wspaniałych świąt :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko pozdrawiam Świątecznie :), mało pracy i dużo odpoczynku życzę!
Usuń