Pasztet domowy, klasyczny


Oglądając ostatnio Kasię Bosacką i jej "Wiem co jem", nasłuchałam się o sklepowych pasztetach tyle, że szerokim łukiem będę omijać te wyroby w sklepach. Domowy najlepszy, ze składników jakie lubimy i bez niespodzianek w składzie. Mój klasyczny przepis, który Wy możecie wzbogacić o żurawinę czy orzechy....

Składniki na dwie średnie foremki keksówki:

- 1 kg łopatki
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 20 dag słoniny
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 5 białek
- 3 kromki chleba + mleko do namoczenia
- 1 szklanka wywaru w którym gotowały się warzywa i mięso
- 3/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu

Przyprawy wysokiej jakości znajdzie na stronie www.Skworcu.com.pl

1. Na patelni topimy słoninę, skwarki wyławiamy na talerzyk, a na powstałym tłuszczu przesmażamy łopatkę pokrojoną w płaski aż się przyrumieni. Podsmażoną łopatkę przekładamy do rondla, dokładamy pokrojoną w słupki marchew, sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy do miękkości.

2. Na patelni przesmażamy wątróbkę, a następnie odkładamy ją na talerz do wystudzenia. Ostatnim składnikiem do podsmażenia jest cebula pokrojona w kostkę. Chleb zalewamy mlekiem. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawioną masą.

3. Przygotowujemy foremki, wypełniamy je do ok. 3/4 wysokości masą mięsną. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia 60 minut. 




2 komentarze :

  1. Pasztet domowy to jeden z moich ulubionych zamienników. Ten sklepowy jest taki... beznamiętny. A Twój nie dość że wygląda, to pewnie i smakuje świetnie :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Takim pasztetem bym nie pogardziła, pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń