Tort orzechowy z nutką mięty


Są specjalne okazję, które wymagają wyjątkowych smakołyków. Klasyczne orzechowe blaty połączone z masą maślaną i dobrym naturalnym kakao oraz nalewką miętową tworzy dostojny i pyszny tort....


Składniki na duży tort, ok. 24 porcji.

Tortownica o średnicy 26 cm.

Składniki na 1 orzechowy blat, musimy upiec trzy takie same, każdy pieczony osobno.

Jedna porcja na orzechowy blat, składniki musicie pomnożyć x3:

- 4 jaja
- 7 łyżek zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Łącznie do 3 blatów  i dekoracji potrzebujemy ok. 25 dag mielonych  orzechów włoskich.

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż piana będzie szklista, następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wsypujemy orzechy, miksujemy na małych obrotach.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu orzechowy blat przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami aby odparowała i nie opadła. Do tortownicy przelewamy koleją porcję ciasta i pieczemy następny blat.


Masa maślana klasyczna:

- 50 dag masła bez dodatku oleju
- 5 żółtek
- 22 dag cukru
- 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao
- 4 lub 5 łyżek dobrej nalewki miętowej lub innego alkoholu

1. Na parze ubijamy żółtka z cukrem do czasu aż masa zbieleje, a cukier się rozpuści. Masło powinno być w temperaturze pokojowej aby dało się je dobrze zmiksować na gładką masę. Wystudzoną masę z żółtek dodajemy po łyżce do zmiksowanego masła i mieszamy, następnie dodajemy kakao. Jako ostatnia do masy trafia nalewka w małych porcjach, miksować na małych obrotach miksera. 

2. Gotową masą przekładamy orzechowe blaty, dekoracje i dodatki wg. uznania. Po udekorowaniu tort na kilka godzin powinien trafić w chłodne miejsce.

Dobrej jakości kakao naturalne znajdziecie na www.Skworcu.com.pl






6 komentarzy :

  1. Cudowny torcik ! Wygląda bardzo apetycznie i fajne zestawienie smaków orzech- mięta :) Pozdrawiam Kuchnia PauletteS :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam, ze kiedyś chyba próbowałem coś takiego- dzięki temu wpisowi przypomniało mi się o tym i jeżeli się uda- namówię żonę na coś takiego, bo sam się za to nie wezmę, bo będą tylko straty w kuchni :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili, pozdrawiam. zabawki

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie! Prowadzisz bardzo ciekawy blog. Znalazłam tutaj dużo wartościowych treści. Uważam, że powinnaś zgłosić swój blog do promowania na stronie egee.pl. To fajna strona, która profesjonalnie pomoże Ci wypromować Twój blog oraz zwiększy wyświetlenia na nim. Zapewniam Cię, że znajdziesz tam coś dla siebie! Na stronie jest wiele blogów o zbliżonej tematyce. Polecam! Serdecznie pozdrawiam i zachęcam do owocnej współpracy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam wg. przepisu i wyszedł na prawdę pyszny! Dziękuję i pozdrawiam! :)

    http://owczyser.com.pl/ekologiczny-wypas-owiec/

    OdpowiedzUsuń