Tak sobie myślę, że chyba nie uda nam się znaleźć domu w którym nigdy nie jadło się gołąbków. Cały gar bulgoczę, pachnie kapustą, a do tego pyszny sos z pieczarek lub pomidorów. Nie zrobiłam dzisiaj tradycyjnej wersji tylko wegetariańską, z pyszną kaszą gryczaną od Lestello i z warzywami, kapustę też wybrałam delikatniejszą co znacznie skróciło czas przygotowania obiadu. Jako, że lubię czasem nieco pikantniejsze smaki postanowiłam wykorzystać papryczki chili i wyszło bardzo smacznie i zdrowo!.
Potrzebujesz:
- małą główkę kapusty włoskiej
Na farsz:
- 20 dag kaszy gryczanej białej
- 2 marchewki
- 20 dag pieczarek
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 3 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- papryczka chili
- sól, pieprz, majeranek
1. Liście kapusty myjemy i wykrawamy z nich twardą część, nie obgotowujemy.
2. Kaszę gotujemy wg. przepisu. Marchew obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, chili i pieczarki na złoty kolor. Następnie dodajemy kaszę, ugotowaną i pokrojoną marchew. Przyprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy 2 łyżeczki suszonego majeranku. Dokładnie mieszamy i chwilę razem smażymy.
3. Do każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Na spód dużego rondla wkładamy liść kapusty, a następnie ciasno układamy gołąbki, zalewamy bulionem warzywnym, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką żeby nie wypływały. Gotujemy ok. 30 minut, odcedzamy i gorące podajemy z sosem.
Wieki całe już gołąbków nie jadłam! uwielbiam, ale zawsze mam lenia jak myślę o tym całym zawijaniu...
OdpowiedzUsuńMusze przyznać, że narobiłaś mi apetytu :)
Wbrew pozorom robi się szybko tylko trzeba się zabrać :), pozdrawiam serdecznie :)
Usuń