Pijak, słodki przekładaniec z amaretto


Czemu tak jest, że zielonych liści sałaty nie kochamy tak bardzo jak ciast z milionem kalorii. Tak człowiek walczy ze sobą, a potem co...robi się niewinną filiżankę kawy, nakłada kawałek ciasta i nawet nie wiedzieć kiedy talerzyk jest już pusty... Ale pokusa jest jeszcze silniejsza jak połączymy ciasto z biszkoptami nasączonymi dużą ilością amaretto...

Przepis podaje na dużą blachę 25x36 cm.

Ciasto jasne:

- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy żółtka nadal miksując. Do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w 175 C przez ok. 35 minut.

Ciasto makowo - kokosowe:

- 6 białek
- 10 dag cukru pudru
- 15 dag wiórków kokosowych
- 15 dag maku niebieskiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Białka ubić na sztywną pianę. Suche składniki wymieszać razem i połączyć z pianą, miksować do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w 175 C przez ok. 35 minut.

Po bakalie i dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.

Masa:

- 6 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 25 dag masła

1. Połowę mleka zagotować z cukrem, w drugiej połowie mleka połączyć żółtka i oba rodzaje mąki, wlać do gotującego się mleka, gotowy budyń odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, połączyć z budyniem i zmiksować.

Polewa kakaowa:

- 5 kopiastych łyżek naturalnego kakao
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 6 łyżek mleka

1. Masło rozpuszczamy, nie gotujemy, dodajemy kakao, cukier, mleko i mieszamy do połączenia się składników. Ciepłą polewą zdobimy wierzch ciasta.

Poncz do ciast:

- kieliszek amaretto
- kieliszek wody

Dodatkowo:

- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1/2 szklanki wody i 1/2 szklana amaretto, połączyć do moczenia biszkoptów
- słoik powideł śliwkowych ok. 300 ml

Składanie ciasta:

Jasny biszkopt, który z wierzchu nasączamy ponczem, powidła śliwkowe, ciasto makowo - kokosowe z dwóch stron nasączone ponczem, następnie masa budyniowa, biszkopty nasączone w amaretto, a na wierzch polewa kakaowa. 


0 komentarze :