Bułeczki z leśnymi jagodami i szwedzki stól


Czas z przyjaciółmi sprawia, że nasze życie nabiera barw, wspólne wędrówki i biwakowanie na łonie natury to jedna z przyjemniejszych życiu podczas wakacji. Zasada jest taka, że na stole układamy co kto ma w plecaku, ale gdy uda się zabłądzić na leśną polanę z jagodami to wtedy warto się pokusić o pyszne bułeczki drożdżowe. Z pozdrowieniami dla najlepszej leśnej ekipy Bukosz, Bobek, Kaczka, Tomek, Szycha, Werka, Kamil, Andrzej, Borys, Julka i dopiszcie kogo jeszcze pominęłam...


Bułeczki z leśnymi jagodami:

- 1,2 kg mąki pszennej
- 25 dag cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 15 dag margaryny Optima Omega 3
- 6 jaj
- 10 dag świeżych drożdży
- szczypta soli

1. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko i cukier. Wbijamy jajka, przestudzoną margarynę, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość.




3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kawałki wielkości piłeczki do ping ponga, wałkujemy na kształt liścia, nacinamy po bokach,  nadziewamy jagodami i zawijamy równomiernie po dwóch stronach, po czym raz jeszcze odkładamy je do ponownego wyrośnięcia, a wierzch posypujemy kruszonką.






4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C i pieczemy ok. 50-60 minut. W naszym przypadku był to piec chlebny opalany drewnem więc pozostało tylko wyczucie.


Kruszonka:

- 35 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru kryształu
- 20 dag margaryny Optima Omega 3

Zagniatamy kruszonkę z podanych składników, posypujemy wierzch bułeczek.

Dodatkowo:
- 1 kg jagód

Okoliczności jakie nam towarzyszyły...











Jak widać czas letni trwa...




0 komentarze :