Czas z przyjaciółmi sprawia, że nasze życie nabiera barw, wspólne wędrówki i biwakowanie na łonie natury to jedna z przyjemniejszych życiu podczas wakacji. Zasada jest taka, że na stole układamy co kto ma w plecaku, ale gdy uda się zabłądzić na leśną polanę z jagodami to wtedy warto się pokusić o pyszne bułeczki drożdżowe. Z pozdrowieniami dla najlepszej leśnej ekipy Bukosz, Bobek, Kaczka, Tomek, Szycha, Werka, Kamil, Andrzej, Borys, Julka i dopiszcie kogo jeszcze pominęłam...
Bułeczki z leśnymi jagodami:
- 1,2 kg mąki pszennej
- 25 dag cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 15 dag masła
- 6 jaj
- 10 dag świeżych drożdży
- szczypta soli
1. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko i cukier. Wbijamy jajka, przestudzoną margarynę, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kawałki wielkości piłeczki do ping ponga, wałkujemy na kształt liścia, nacinamy po bokach, nadziewamy jagodami i zawijamy równomiernie po dwóch stronach, po czym raz jeszcze odkładamy je do ponownego wyrośnięcia, a wierzch posypujemy kruszonką.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C i pieczemy ok. 50-60 minut. W naszym przypadku był to piec chlebny opalany drewnem więc pozostało tylko wyczucie.
Kruszonka:
- 35 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru kryształu
- 20 dag masła
Zagniatamy kruszonkę z podanych składników, posypujemy wierzch bułeczek.
Dodatkowo:
- 1 kg jagód
Okoliczności jakie nam towarzyszyły...
0 komentarze :