Sernik na kruchym spodzie z gruszkami
Tak dziś będzie u mnie nastrojowo i jesiennie, bo i czas piękny mamy za oknem. Robiłam już różne wersje sernika a ten będzie z gruszkami, w ogóle lubię moją małą domową cukiernie, bo można być kreatywnym nie tylko kulinarnie ale również wizualnie. Zapraszam Was serdecznie po przepis, niech i w Waszych kuchniach rozgości się jesień!.
Składniki na formę keksową o długości 25 cm:
Ciasto kruche:
- 30 dag mąki pszennej
- 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone
- 10 dag cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki naturalnego kakao
1. Energicznie i szybko zagnieść kruche ciasto kruche z podanych składników. Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności ciasta, ma odchodzić od dłoni, więc dostosujcie ją indywidualnie. Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy je na lekko omączonym blacie i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
- 30 dag białego tłustego sera
- 3 całe jaja
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukier wanilioy
Dodatkowo:
- 4 twarde zielone gruszki
1. Jaja ubijamy z cukrem i wanilią na kogel mogel, dodajemy ser rozgnieciony widelcem i wszystko razem miksujemy. Zostawiałam widoczne grudki sera, ale jeśli chcecie możecie zblędować masę na gładko.
2. Gruszki obieramy z łupin i układamy w formie, zalewamy masą serową. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 70-80 minut, aż sernik zacznie się rumienić i dobrze się zetnie w środku. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku na 10-15 minut aby odpoczęło, a następnie wyjmujemy je na kratkę kuchenną aby odparowało. Kroimy je gdy zupełnie wystygnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Przyznam, że bardzo pomysłowe dawać całą gruszkę :) Ciekawie to wygląda po przekrojeniu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)