Herbatniki maślane




Zapachniało masłem w kuchni, ale nie tak zwyczajnie tylko ciasteczkowo :).

Herbatniki maślane, takie wiecie, ekspresowe... czyli szybko zrobisz, a jeszcze szybciej zjesz...

Oczywiście już po nich śladu nie ma, podział bym, ile - komu. Też tak macie?

Potrzeba tylko kilka produktów, zróbcie z dziećmi, będą piszczeć z radości i pobawią się stempelkami, te z ciastoliny też się sprawdzą. 

To co, maślanych zapachów w kuchni Wam życzę!.

Składniki na herbatniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 1 jajo
- 3 łyżki miodu


1. Składniki połączyć i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę lub dwie do lodówki. 

2. Wałkujemy na grubość 3-4 mm, nie za cienko. Wycinamy kółka i odciskamy wzory, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można układać blisko siebie, bo nie rosną.

3. Piekarnik rozgrzać do 190 C, funkcja grzania od góry najlepiej się sprawdza. Czas pieczenia 10-12 minut, mają się tylko lekko zrumienić.



6 komentarzy :