W okresie Bożego Narodzenia na Naszych stołach króluje kapusta i grzyby. Tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie wciąż wiecznie żywa!. Mimo, że czasem pozwolimy sobie na odrobinę nowocześności to jednak kapusta w grzybami w rodzinnym domu smakuje najlepiej. U mnie mocno grzybowa z aromatem jałowca. W tym roku pokusiła się o dodanie oleju rydzowego SemCo, co dodatkowo podkręciło aromat dania.
Składniki:
- 1 litr kiszonej kapusty, najlepiej domowej
- 2 duże cebule
- 1 szklanka grzybów suszonych, mogą być mieszane - kozaki, prawdziwki, podgrzybki
- 1 szklanka czerwonego wina, polecam domowe porzeczkowe
- 6 łyżek oleju rydzowego
- 3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- 3 wędzone śliwki z pestką
- 10 ziaren jałowca
- 10 ziaren pieprz
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki cukru
1. Grzyby zalewamy zimną wodą dzień wcześniej i zostawiamy na całą noc aby namokły. Kapustę lekko odciskami, drobno kroimy i podlewamy winem oraz wodą aby zakryć powierzchnie, dusimy z przyprawami i grzybami.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy cebulę, dodajemy do kapusty. Czas gotowania ok. 2 godzin na wolnym ogniu, na bieżąco uzupełniamy wodę, która odparuje. Wartką ją ugotować dzień wcześniej i odstawić aby smaki i aromaty sobą przeszły.
0 komentarze :