Piernik z dynią i bakaliami


Wspaniały lekko wilgotny piernik z dużą ilością dyni i bakalii sprawia, że aromaty w nosie kręcą i wabią nawet najbardziej opornych na słodycze domowników.  U mnie już tylko wspomnienia po pierniku ale u Was dopiero może zagościć, a zatem do roboty!.


Przepis podaję na długą keksówkę 35x15 cm.

Składniki:

- 2 szklanki puree z dyni, użyłam do jego przygotowania mrożonej dyni od Poltino w kostkach, która jest dostępna przez cały rok, a nie tylko jesienią
- 35 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka żurawiny
- 1 garść rodzynek
- 3/4 szklanki krojonych orzechów włoskich
- 1 jajo + szczypta soli
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 opakowanie przyprawy do piernika

1. Dynię umieszczamy w rondlu z kilkoma łyżkami wody, tylko tyle aby nie przywarła do dna podczas rozmrażania, chwilkę dusimy, a następnie blenderem miksujemy na gładką masę. Do puree z dyni dodajemy cukier i mieszamy aż zupełnie się rozpuści, a następnie dodajemy roztopione masło oraz bakalie, odstawiamy aby trochę przestygła.

2. W dużej misce łączymy ze sobą suche składniki, mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę, mieszamy. Jajko ubijamy z solą. Łączymy ze sobą ciepłe puree dyniowe z pozostałymi składnikami i mieszamy drewnianą łyżką do czasu aż składniki się ze sobą połączą.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy ok. 70 minut w 185 C. Po upieczeniu ciasto przekładamy na kratkę kuchenną aby odpoczęło i odparowało. Kroimy gdy wystygnie.






2 komentarze :