Wołowina duszona z warzywami



Jeszcze gorące czeka w kuchni, ale trzeba się spieszyć ze zdjęciami, bo zaraz może zostać pusty garnek. Pyszna wołowina w towarzystwie warzyw i pajdy domowego chleba poleca się na gorący obiad.

Składniki:

- 1 kg goleni wołowej
- 2 papryki, u mnie zielona i żółta
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej , ( o tej porze roku tylko mrożona, u mnie dziś Poltino  )
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- olej

1. Wołowinę kroimy w plastry i obsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy wodą, dusimy 30-40 minut. Dodajemy warzywa pokrojone w słupki lub w kostkę i dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie (ok.30-40 minut).

2. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, sos można zagęścić mąką i śmietaną.





0 komentarze :