Słodka bułka śniadaniowa, chałka



Czasem idealnie będzie witać tak dzień, a czasem dobrze zjeść podwieczorek w jej towarzystwie...

Królowa śniadań - chałka.


Składniki na 1 sztukę:

- 40 dag mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 5 dag masła lub oleju kokosowego
- 2/3 szklanki mleka
- 10 dag cukru 

Do posmarowania:

- 1 jajko
- sezam do posypania

1. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Rozetrzeć w misce drożdże z łyżeczką cukru i mlekiem. Gdy drożdże zaczną pracować, dosypać resztę cukru i mieszać aż całkiem się rozpuści. Jajko roztrzepać widelcem. Masło roztopić i lekko przestudzić. Składniki połączyć.

2. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, by wyrosło i podwoiło objętość.

3. Wyrośnięte ciasto przekłuć nożem, podzielić na trzy części, z każdego kawałka uformować podłużny wałeczek i spleść je jak warkocz, podwijając początek i koniec pod spód. Uformowane ciasto ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.


5. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Jajko roztrzepać i posmarować nim obficie wyrośniętą bułkę, można również posypać sezamem. Piec 30-35 minut, aż się przyrumieni. Ostudzić chałkę na metalowej kratce.

W sklepie www.Skworcu.com.pl z pewnością znajdziecie duży wybór herbat do porannego śniadania.



2 komentarze :