Słodycze na Niemcowej, blok czekoladowy




Chatka pod Niemcową to zupełnie inny świat, zegary przestają tam istnieć, a człowiek odnajduje swoją przestrzeń, która dotąd nie była mu znana . Pokochasz ją tak jak ja przed laty albo nigdy więcej nie wrócisz...

Czas wolny i chęć na słodycze zaowocowała tym oto łomem czekoladowym...


Przepis na blaszkę o wymiarach 16x10 cm:

Składniki:
- opakowanie herbatników pettit berry
- 25 dag mleka w proszku
- 12 dag masła
- 15 dag cukru
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 100 ml wody lub mleka
- migdały, rodzynki, orzechy

1. Roztapiamy masło z cukrem,dodajemy kakao i wodę, odstawiamy do ostygnięcia.

2. Do wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleka w proszku i miksujemy. Na końcu wsypujemy pokruszone herbatniki i bakalie, delikatnie mieszamy masę łyżką.

3.Przygotowujemy foremkę, wykładamy ją papierem do pieczenia. Masę nakładamy warstwami i wbijamy w nią pozostałe herbatniki. Wierzch wyrównujemy mokrą dłonią i odstawiamy w chłodne miejsce.



0 komentarze :