Tort chałwowy ze słonymi orzeszkami ziemnymi
Jest taka zasada u nas w domu, że możesz sobie wybrać tort urodzinowy, a ja postaram się sprostać wyzwaniu.
Padło na zupełnie inne smaki niż zwykle, bo po pierwsze chałwa, a po drugie słone orzeszki.
Miałam trochę obaw jak się do niego zabrać ale koniec końców znikł o wiele szybciej niż inne moje torty do tej pory.
Smak zupełnie pozytywnie nas wszystkich zaskoczył i polecam Wam to zestawienie smaków, bo jest obłędnie doskonały...
Przepis podaję na dużą tortownicę o średnicy 26 cm.
Ciasto:
Zanim napisze składniki wyjaśnię, że robię dwa ciasta i każde z nich piekę osobno, bo lepiej wyrasta i prościej je przekroić na połowę.
Podaję składniki na jeden blat, a Wy pamiętajcie, że musicie upiec dwa takie blaty, więc składniki pomnóżcie x2.
- 4 jajka
- 12 dag cukru kryształu
- 12 dag mąki pszennej + 1 płaska łyżka ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka naturalnego kakao
- 5 łyżek zimnej wody
- cukier waniliowy lub wanilia mielona ewentualnie esencja waniliowa
1. Białka ubijamy na sztywno z wodą, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Miksujemy kilka minut, a następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią oraz kakao, mieszamy do połączenia się składników. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia 30-35 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Masa chałwowa:
- 40 dag chałwy
- 30 dag masła
- 750 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki cukru pudru
Alkohol opcjonalnie jeśli macie ochotę.
1. Z mleka, cukru pudru i budyniu gotujemy budyń wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, łączymy z chałwą, miksujemy. Następnie dodajemy wystudzony budyń, mieszamy do zupełnego połączenia składników.
Masa czeko-wiśnia:
- 2 słoiki dżemu wiśniowego ok 60 dag
- 3 łyżki naturalnego kakao
1. Połączyć dżem z kakao, dokładnie wymieszać.
Dodatkowo do posypania wierzchu:
- 30 dag solonych orzeszków ziemnych
Poncz:
- woda z cytryną lub limonką (opcjonalnie jeśli lubicie wilgotne torty)
Wystudzone i przekrojone blaty można nasączyć wodą z cytryną lub esencją mocnej herbaty. Masę należy podzielić na 4 części, czeko wiśnię na 3 części, orzeszki należy pokroić nożem na mniejsze kawałki.
Przekładamy ciasto - czeko wiśnia - masa. Wierzch i boki smarujemy masą i obsypujemy orzeszkami. Gotowy tort przekładamy na kilka godzin do lodówki aby zastygł i ładnie się kroił.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Mmmmm...brzmi bardzo intrygująco
OdpowiedzUsuń