Pasztet z selera i kaszy jaglanej


Warzywne pasztety to idealne smarowidła, które nie są czasochłonne, a do tego składniki kosztują kilka złotych. Jeśli nie macie pomysłu w jakich proporcjach je ze sobą łączyć to w nowościach książkowych znalazłam bardzo fajną pozycję Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu, która uczy zdrowej i prostej kuchni. Dziś przygotowałam pasztet selerowy, który nie tylko wygląda, ale też smakuje...


Pasztet z selera - 12 porcji.

- 1/2 kg selera (jeden duży )
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub komosy ryżowej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 kawałek pora ( dałam połowę białej części)
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml bulionu ( dałam 200 ml, bo lubię bardziej mokry pasztet)
- liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, majeranek, kurkuma, czarnuszka

1. Kaszę ugotuj w 1 i 1/2 szklanki wody ze szczyptą soli, liściem laurowym i zielem angielskim. Na patelni zeszklij cebulę i pora drobno posiekanego. Dodaj starty seler, pokrojony czosnek i podlej bulionem. Duś 10 minut, a następnie wystudź.

2. Do masy selerowej dodaj kaszę, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, duża łyżkę majeranku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 żółtka i wymieszaj.

3. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posyp czarnuszką. Piecz ok. 60 minut w 190 C.












0 komentarze :