Syrop z płatków maku polnego
Cudowne popołudnie w bardzo miłym towarzystwie, a do tego z zapasem makowych płatków na syrop. W nowościach wydawniczych wpadła mi w ręce książka Dzikie Smaki i postanowiłam zatrzymać trochę smaku i koloru makowych panienek na czas jesienno zimowy...
Przepis na syrop z płatków maku polnego:
- 10 maków
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
1. Rozpuść cukier w gorącej wodzie.
2. Oderwij płatki od dna kwiatowego i wrzuć je do syropu. Gotuj całość przez ok. 4 minuty.
3. Odcedź płatki makowe.
4. Zapasteryzuj syrop w butelce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Do czego używa się takiego syropu?
OdpowiedzUsuńZnalazłam info że syrop z płatków maku polnego używany jest na suchy kaszel anginę i i frakcje dróg oddechowych
UsuńŹródła nie pamiętam
Ja robię dżem z płatków maku i używam do serkow w kanapek lub naleśników
Ciekawe jak smakuje ten syrop :) Nie miałam jeszcze okazji takiego pić. My w domu mamy zawsze syropy z Herbapolu https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy - są smaczne i mają bardzo dobry skład. No i co najważniejsze, ich ceny nie są wygórowane.
OdpowiedzUsuńNie zrywamy całych kwiatów, tylko od razu na łące same płatki. dzięki temu roślina bedzie mogła dalej być zapylana
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis muszę wypróbować tylko dam mniej cukru 😘
OdpowiedzUsuń