Pierogi z borówkami z górami w tle


Dzisiaj trochę mojego życia poza kuchnią, a właściwie to kuchni poza domem...

Gotowanie w górach, w chacie na końcu świata ma swój urok i wszystko smakuje wyjątkowo...

W tak pięknych okolicznościach przyrody wystarczy się wybrać na polanę po borówki, a potem trochę pracy i obiad gotowy!!!





Ciasto na pierogi:
  
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu

Dodatkowo:

- borówki
- cukier


1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól i tyle wody ile zabierze ciasto. Wałkujemy dość cienko, wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy borówkami z małą ilością cukru, formujemy pierogi. 



 





2. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut.Po ugotowaniu posypuje cukrem i dodaję na wierzch śmietanę ( jeśli mam :) oraz świeże owoce.



2 komentarze :