Jesienne leczo z dynią piżmową


Dynia piżmowa to moja ulubienica, jej smak najbardziej mi odpowiada. Jesienią kiedy często na naszym stole gości leczo postanowiłam zamienić cukinie na złoty kolor dyni. Połączenie smaków idealne, teraz Wasza kolej na wypróbowanie!.

Składniki :

- 70 dag kiełbasy głogowskiej wędzonej
- 3 średnie cebule
- 3 papryki, zielona - żółta - czerwona
- 1 dynia piżmowa
- 3 duże pomidory
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- majeranek

1. Dynie kroimy na ćwiartki i ściągamy wierzchnią skórę obieraczką do ziemniaków, następnie kroimy w kostkę.

2. Paprykę, cebulę oraz pomidory kroimy w kostkę, z pomidora wycinamy zieloną twardą część. 

2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy kolejno w odstępach czasowych: cebulę i obsmażamy na złoto, kiełbasę i smażymy kilka minut razem, następnie dokładamy paprykę i tu podlewamy już wodą. Chwilę razem dusimy, łączymy z dynią, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem, a pod sam koniec gotowania dokładamy pomidory.

3. Czas smażenia i duszenia trwa ok 40 minut, wykonanie całości łącznie z krojeniem trwa przeważnie ok. 60 minut. Leczo najczęściej podajemy z pieczywem.

0 komentarze :