Ciasto Bożonarodzeniowe, piernikowo - marchewkowe


Czas Świat to czas na jedyne i niepowtarzalne wypieki. Kochamy pierniki w różnych wydaniach, pierniczki namiętnie wypiekamy i skrzętnie chowamy do puszek aby mogły zawinąć na świątecznym drzewku. Ciasto marchewkowe robię raz do roku. Pierniki w kształcie domków wykrawam zwykłym nożem bez foremek. Każdy dostaje swój kawałek ciasta z własnym korzennym pierniczkiem oblanym białym lukrem...
Bez tego ciasta nie ma świąt!!!.






Składniki na ciasto podaję na dużą tortownicę o średnicy 26 cm.

Ciasto marchewkowe:

- 6 jaj
- 2 i 1/3 szklanki startej marchewki, ok. 7-8 dużych sztuk
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka soli

1. Marchew ścieramy na drobne wiórki potem ją lekko odciskamy. Jajka w całości ubijamy z cukrem kilka minut, wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy oraz sól i miksujemy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i ponownie mieszamy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Tortownicę na spodzie wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem. Wlewamy ciasto, wkładamy do piekarnika na 60 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu przekrawamy na trzy blaty.

Pierniki:

- 2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do skarmelizowania:

- 3 łyżki cukru
- 7 łyżek wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu

1. Melasę lub miód gotujemy z cukrem, intensywnie mieszamy, a następnie odstawiamy do studzenia. Na patelni karmelizujemy 2-3 łyżki cukru, gdy cukier się rozpuści dolewamy 6 łyżek wody i gotujemy razem 2-3 minuty do zupełnego rozpuszczenia cukru, gotowy karmel przelać do przygotowanego wcześniej cukru z melasą, wymieszać i odstawiamy do wystudzenia, anyż wyciągamy przed połączeniem z mąką.

2. Do dużej miski przesiać mąkę żytnia i pszenną, dodać przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie do mąki dodać smalec, jaja i przestudzoną masę z melasą i cukrem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, może być dość twarde.

3. Wałkujemy dość grubo, wykrawamy pierniczki w kształcie domów. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-12 minut. Studzimy i dekorujemy domowym lukrem


Lukier:

- 1 białko
- cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania


1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.

2. Gotowy lukier przekładamy do woreczka, odcinamy róg na minimalną wielkość ok. 1 mm i zdobimy wystudzone pierniki, zostawiamy do zastygnięcia.


Masa śmietankowa:

- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 3 serki mascaropne po 25 dag
- cukier puder do smaku, ok 5 czubatych łyżek
- 2 śmietan fixy

1. dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek i miksujemy. Pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Gotową masą przekładamy ciasto zostawiając część na boki i wierzch.

Piernikami obkładamy ciasto wokół, część pierniczkowych domków układamy na samej górze.
Każda podana porcja powinna być podana z jednym piernikiem.










4 komentarze :

  1. Prezentuje się przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto wygląda przepięknie - piękne przyzdobienie tymi pierniczkami, bardzo zjawiskowo :) Ja w tym roku też postawiałam na marchewki w cieście - pycha z piernikową przyprawą lub bakaliami.

    OdpowiedzUsuń