Seromakowiec na kruchym spodzie
Pewnie w Waszych kuchniach teraz ferwor pracy. Ja sobie zrobiłam krótką przerwę między sernikiem a strucla i piszę Wam przepis na sprawdzony od lat seromakowiec. Nigdy nie kupuję gotowego maku, zawszę dzień przed wypiekami przygotowuję domowy mak, mieszam biały z niebieskim, słodzę miodem i dodaję dużą ilość bakalii. Wierzch zostawiam do posypania cukrem pudrem lub robię cytrynowy lukier który daje kwaskowaty posmak.
Pięknych, rodzinnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam Kochani!.
Przepis podaję na dużą blaszkę 36x24 cm.
Ciasto kruche:
- 45 dag mąki pszennej
- 30 dag margaryny lub masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 15 dag cukru pudru
- 3 duże żółtka
Mak:
- 40 dag maku niebieskiego lub białego, można mieszać pół na pół
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 7 dag roztopionego masła
- 10 dag płynnego miodu, ja w tym roku zamiast miodu i cukru użyłam 300 g syropu z agawy
- 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
- bakalie ok. 30 dag drobno krojone: daktyle, figi, rodzynki, migdały, żurawina
Masa serowa:
- 1 kg dobrej jakości sera białego, dwukrotnie mielonego, nie z wiaderka
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 12 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 5 jajek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany kremówki 30-36%
- wanilia
- sok z połowy cytryny plus skórka otarta z całej cytryny (uprzednio sparzona wrzątkiem )
Lukier cytrynowy:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl.
Przygotowanie:
1. Ciasto kruche zagniatamy szybko i energicznie z podanych składników, zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Dzielimy je po schłodzeniu na 2/3 i 1/3. Większą część wałkujemy i dajemy na spód blaszki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 15 minut. Z pozostałego ciasta robimy kratkę na wierzch ciasta.
2. Mak zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut, można dosypać 2 łyżki cukru do gotowania. Mieszamy od czasu do czasu i uzupełniamy braki wody. Odcedzamy. Mielimy dwukrotnie. Dodajemy pokrojone bakalie, miód i żółtka. Masło rozpuszczamy na małym ogniu dodajemy cukier i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia, dodajemy do masy makowej. Na końcu ubijamy pianę z białek i mieszamy z masą.
3. Ser mielimy, miękkie masło miksujemy na gładką masę. Dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie przesiewamy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i znów miksujemy. Dodajemy porcjami zmielony ser, kwaśną i słodką śmietanę i mieszamy. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny pianę ubitą z białek oraz wanilię.
4. Na lekko rumiany spód kładziemy mak, następnie ser, a wierzch ozdabiamy pozostałym ciastem.
Czas pieczenia to ok. 60-70 minut w temperaturze 170 C. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawiać ciasto aby powoli wystygło.
Wystudzone ciasto polać lukrem cytrynowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wygląda cudnie i pewnie też tak smakuje ! Pozdrawiam i Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😊, również pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 🎄
UsuńBardzo lubie to tradycyjne ciasto - smak, który zawsze kojarzy się ze Świętami. To wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję ❤️, pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 🎄
Usuń