Schab w sosie cebulowym. Obiad w 45 minut!.
Jeśli szukacie łatwych, szybkich i bardzo smacznych dań to ten przepis jest własnie dla
Was.
Cebula przy smażeniu robi się szklista przy dodaniu nie dużej ilości ilości cukru. Do zagęszczenia sosu wystarczy łyżka mąki pszennej, jaglanej lub z ciecierzycy. Smak sosu zmieni się w zależności od rodzaju mąki jaką wybierzecie.
Podaję składniki na obiad dla 4 osób:
- 4 plastry schabu , ok. 500 g
- 5 dużych cebul
- sól
- pieprz
- olej
- łyżka mąki
1. Rozgrzać olej na dużej patelni. Plastry schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć i wyciągnąć na talerz.
2. Cebulę pokroić w szerokie pióra, wrzucić na olej na którym było smażone mięso. Dodać pół łyżeczki cukru i odrobinę soli. Z blanszować.
3. Do cebuli włożyć mięso, podlać wodą i dusić na małym ogniu 20-30 minut, aż cebula będzie miękka i zacznie się rozpadać. uzupełnić wodę jeśli odparowała, sos zagęścić łyżką mąki.
Podajemy na gorąco z pieczywem lub ziemniakami.
Danie sprawdzi się też jako szybkie danie z kociołka.
Smacznego!.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
0 komentarze :