Ziemniaki w mundurkach zapiekane z bryndzą


Ziemniaki w mundurkach zawsze będą mi się kojarzyć z beztroskim dzieciństwem i ogniskami. Urok wsi, smak i umorusane ręce i usta. Śmiech, radość i bycie z rodziną i znajomymi. 

Piękny czas!.

Bryndza ta domowa, słona jest idealny, dodatkiem do ziemniaka. Nie zrobiłam ogniska, ale ten przepis jest bardzo stary i możemy go zrobić w domu. Podawane na gorąco są pyszne, bryndza się ciągnie, a do tego jemy bez użycia sztućców.

Składniki na duża blachę do piekarnika:

- 12 dużych ziemniaków
- 1/2 kg bryndzy lub fety
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- olej

1. Ziemniaki dokładnie szorujemy i zostawiamy w łupinach. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15-20 minut, mają pozostać twarde. Studzimy i przekrawamy na połowę.





2. Środek wydrążamy łyżką. Robimy farsz z ziemniaków, bryndzy i przypraw.  Nakładamy do ziemniaków i zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 170 C. Pod koniec włączamy grzanie z góry piekarnika aby ładnie je przyrumienić.

Podajemy na gorąco, prosto z blachy. Odgrzewane nie smakują już tak dobrze.

Smacznego!.








0 komentarze :