Ziemniaki w mundurkach zawsze będą mi się kojarzyć z beztroskim dzieciństwem i ogniskami. Urok wsi, smak i umorusane ręce i usta. Śmiech, radość i bycie z rodziną i znajomymi.
Piękny czas!.
Bryndza ta domowa, słona jest idealny, dodatkiem do ziemniaka. Nie zrobiłam ogniska, ale ten przepis jest bardzo stary i możemy go zrobić w domu. Podawane na gorąco są pyszne, bryndza się ciągnie, a do tego jemy bez użycia sztućców.
Składniki na duża blachę do piekarnika:
- 12 dużych ziemniaków
- 1/2 kg bryndzy lub fety
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- olej
1. Ziemniaki dokładnie szorujemy i zostawiamy w łupinach. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15-20 minut, mają pozostać twarde. Studzimy i przekrawamy na połowę.
Podajemy na gorąco, prosto z blachy. Odgrzewane nie smakują już tak dobrze.
Smacznego!.
0 komentarze :