Szybka letnia sałatka z rzodkiewką


W naszych ogródkach teraz urodzaj rzodkiewek więc warto z niej korzystać. Są tacy co nakarmili nimi ślimaki, a właściwie to ślimaki same się rzodkiewkami ugościły ale ten fakt pominiemy milczeniem.

Okres letni sprawia, że jemy lekko i zdrowo. Dodatek fety i oliwek nada jej nieco greckiego klimatu więc właściwie poczujemy się jak na wakacjach.


Składniki:

- 1 główka sałaty lodowej
- 2 pęczki rzodkiewek, ok. 25-30 sztuk
- garść zielonych oliwek 
- 20 dag sera fety

Dressing:

- 5 łyżek oleju konopnego, lnianego lub oliwy z oliwek
- 5 łyżek wody
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól, cukier i pieprz do smaku


1. Sałatę myjemy, suszymy i rozrywamy na kawałki do dużej miski. Rzodkiewki kroimy w plastry i posypujemy nimi sałatę. Dodajemy oliwki i fetę na wierz sałatki. 

2. Całość polewamy dressingiem i mieszamy. Dodanie soli jest opcjonalne ponieważ ser feta daje nam już sporo słonego smaku więc warto spróbować sałatki przed dodaniem soli.

Używajcie różnych rodzajów olejów do dressingów, nadają zupełnie nowe smaki i mają zbawienny wpływ dla naszego organizmu. Olej konopny jest bogaty w kwasy omega 3-6-9, a do tego tłoczony na zimno czyli w najlepszej jakości. Polecam od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.



Na zdrowie !.

0 komentarze :