Ciasto jabłkowo bakaliowe



Ciasto drożdżowe z jabłkami i bakaliami :) , ma przepiękny aromat i idealne ciasto drożdżowe. Wyrosło ,,ponad miarę,, :) ,a jak smakowało....



Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5 dag drożdży
  • 8 dag masła
  • 10 dag cukru 

Składniki nadzienia:
  • 4 jabłka - ja daje szarą renetę
  • szczypta kwasku cytrynowego 
  • orzechy włoskie
  • marakuja (oczyścić z pestek)
  • kantalupa
  • migdały 
  • Wszystkie bakalie jakie macie i lubicie po garści, należy je drobno pokroić  
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
Podstawą są jabłka i orzechy włoskie. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich szczyptę kwasku cytrynowego. Wszystkie bakalie pokroić, wymieszać z jabłkami, miodem i cynamonem.



Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać dwie łyżki mleka i 2 łyżki maki, zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę połączyć z wyrośniętymi drożdżami, ostudzonym masłem i pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do czasu aż lśniące i zacznie odstawać od ręki. odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć farszem z jabłek i bakali, zwinąć jak na struclę, a następnie pokroić na 10 równych części i układać w okrągłej tortownicy. Odstawić raz jeszcze do wyrośnięcia. Piec ok 50-60 minut w 175C. Po sprawdzone i pyszne bakalie zapraszam do http://www.owocowyraj.eu/



 

0 komentarze :