Domowy chleb z otrębami

Swoją przygodę z wypiekiem chleba rozpoczęłam całkiem nie dawno i w krótkim czasie stałam się fanem i smakoszem domowego pieczywa :), dziś sprawdzony przepis na mój kolejny chleb.
Składniki na 3 średnie keksówki;
10 dag drożdży
łyżka cukru 
2 szklanki otrębów pszennych 
1 kg mąki pszennej
1 litr letniej wody 
łyżka soli
2 łyżki kminku
olej do posmarowania blachy
Drożdże zasyp cukrem i cierpliwie poczekaj aż się rozpuszczą. Dodaj otręby pszenne, mąkę, sól i letnią wodę i dokładnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodaj kminek i ponownie wyrób ciasto. Z ciasta uformuj chleb i połóż go na wysmarowanej olejem blasze. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem. 200C. Po upieczeniu wierzch bochenka zwilż wodą i wstaw na 1-2 minuty do ciepłego piekarnika.Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.
 źródło,,upiecz swój chleb,,
Domowe pieczywo i bułki

0 komentarze :