Delicja

Subtelna, wykwintna, powiedzieć  by można doskonała.Delicja w wersji de Lux…. pyszne ciasto – sprawdziłam dla Was przepis



Biszkopt jasny :

  • 6 jaj
  • 1 szk cukru
  • 1 szk mąki 
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia.
Piec w tem 175 C ok. 30-40 min.
Placek kokosowy ;

  • 6 białek 
  •  1 szk cukru
  • ½ szk suchego maku
  •  20 dag kokosu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier  i dalej ubijać. Dodać kokos, proszek, mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min.

Krem;

  • 6 żółtek 
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • ½ l mleka 
  • Cukier waniliowy
  • 1 szk cukru
W ½ szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowany budyń i zagotować. Tłuszcz utrzeć, dodając po 1 łyżce,przestudzony budyń.

Składniki do przełożenia ;

  • 2 paczki delicji 
  •  2 galaretki pomarańczowe
Przełożenie placka ;
Biszkopt, połowa kremu,placek kokosowy,druga połowa kremu,ciasta delicje- tężejąca galaretka.

Źródło ,,ciasta Anastazji ,,

0 komentarze :