Łom, Blok Czekoladowy

Smak dzieciństwa? , mleko w proszku i herbatniki!. Ponadczasowe:)Sprawdzony idealny przepis na blok czekoladowy.

 

 Składniki;

  • 1/2 kg herbatników

  • 1/2 kg mleka w proszku 

  • 25 dag masła

  • 30-35 dag cukru kryształu 

  • 5 łyżek kakao

  • 3/4 szklanki mleka lub wody 

 
Można dodać orzechy laskowe w całości, oraz zetrzeć świeżą skórkę z pomarańczy.

 

Roztapiamy masło z cukrem, kakao i wodą, odstawiamy do ostygnięcia. w tym czasie w malakserze lub tłuczkiem mielimy 35 dag herbatników. Do wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleka w proszku i miksujemy. Na końcu wsypujemy zmielone herbatniki i bakalie,delikatnie mieszamy masę łyżką. Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia.Masę nakładamy warstwami i wbijamy w nią pozostałe herbatniki połamane na pół. Wierzch wyrównujemy mokrą dłonią i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie foremkę odwracamy, ściągamy papier i czas najwyższy na degustację! 

2 komentarze :

  1. Zdecydowanie smak dzieciństwa :) U mojej teściowej jest to do tej pory pozycja obowiązkowa w czasie świąt. I nic nie znika szybciej niż ten blok właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd ja to znam :) Jak go zrobię to zawsze myślę , że trochę posiedzi i będzie na dłużej....i co? i jak zawsze znika w mgnieniu oka:) wodzi na pokuszenie:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń