Pierogi z kapustą i grzybami


Pierogi z kapusta i grzybami są obowiązkowe na wigilijnym stole , kapusta może być kiszona lub świeża. Ze świeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty.
Składniki na ciasto pierogowe:
  • 3-4 szklanki mąki pszennej
  • jajo
  • sól 
  • gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka
Ciasto zarabiamy, wałkujemy i wycinamy kółka wielkości szklanki, nadziewamy farszem z kapusty, dokładnie zlepiamy, wrzucamy do lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy, po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągamy łyżką cedzakową, można delikatnie przelać wodą.
Składnik na farsz:
  • litrowy słoik kapusty kiszonej lub pół główki świeżej kapusty 
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz 
  • sól
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • suszone grzyby
  • bułka tarta
Grzyby wcześniej dobrze jest namoczyć przez kilka godzin. Kapustę gotujemy z przyprawami i grzybami. Świeżą kapustę odcedzamy, szatkujemy razem z grzybami. Na patelni blanszujemy cebulę, dokładamy kapustę i chwilę smażymy, dodajemy pieprzu i soli, jeśli jest potrzeba zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Kiszoną kapustę szatkujemy tak samo jak grzyby przed gotowaniem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości, studzimy i nadziewamy pierogi. 

Pierogi można okrasić cebulą podsmażoną na oliwie.
  Wigilia 2013

0 komentarze :