Chleb piwny na drożdżach


Chleb, który ma złoto miodowy kolor, z pszeniczno piwnym posmakiem, czyli chleb piwny na drożdżach. 


Składniki:
  • 3 łyżeczki suchych drożdży 
  • 90 dag mąki pszennej
  • 30 dag mąki żytniej
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki soli
  • 375 ml piwa
  • 375 ml wrzątku 
 
Suche drożdże wymieszaj z przesianą mąką, miodem i solą. Połącz piwo z wrzątkiem, powoli wlej do mąki, wymieszaj i wyrabiaj. Następnie ciasto odstaw, nakryj ściereczką i czekaj, aż wyrośnie – powinno podwoić swoją objętość, ok godziny. Wyrób ponownie i włóż do natłuszczonej foremki do 1/2 wysokości, następnie odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i po 10 minutach temperaturę obniż na 190 stopni i piecz przez godzinę .Pod koniec pieczenia postukaj palcem w chleb, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że jest gotowy.



0 komentarze :