Golonka w galarecie


Golonka ma swoich wielbicieli, ja dzisiaj proponuję w galarecie. Smakowita przekąska...miammm :)


Składniki:
  • 2-3 nóżki wieprzowe
  • 1 duża golonka 
  • 2-3 marchewki
  • puszka groszku
  • 2-3 jaja
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cytryny
  • natka pietruszki 
  • 1 białko
  • sól


Nóżki i golonkę gotować ok. 2 i 1/2 godziny razem z przyprawami, marchewką i cebulą. Marchewkę wyjąć wcześniej jak zrobi się miękka, ostudzić i pokroić. Jaja gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy. Groszek odcedzamy. Podczas gotowania zbieramy szumowiny z wywaru. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, kroimy. Z wywaru łyżką cedzakową wyjmujemy rozgotowaną cebulę. Białko ubijamy, wkładamy do wywaru i zostawiamy do czasu aż się zetnie. Całość przecedzamy przez gęste sito, wciskamy pół cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i ew. doprawiamy. W pojemniczkach i miseczkach układamy jajko, marchewkę, groszek, mięso i zieloną pietruszkę, a następnie zalewamy bulionem. Odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy z plastrami cytryny lub z octem.





0 komentarze :