Rogale z farszem makowym




Karnawałowa propozycja na drożdżowe rogale z nadzieniem makowym, bo  każdy czasem lubi być domowym łasuchem.

Składniki na ciasto; 
  • 3 szklanki mąki tortowej 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 6 dag masła 
  • 3 żółtka
  • 3 dag drożdży 
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • szklanka + 2 łyżki mleka
  • lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu
Farsz makowy :
  • 40 dag gotowej masy makowej  lub …
  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • szklanka śmietany kremówki
  • 1 laski wanilii
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki rodzynek 
  • 3 łyżki drobno posiekanych daktyli  
 Sprawdzone bakalie www.owocowyraj.eu



Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: wypłukany mak zalewamy litrem wrzątku,  wstawiamy na 30 minut na najmniejszy ogień, (woda w maku powinna tylko lekko mrugać). Śmietanę wraz z pokrojoną wanilią

gotujemy na najmniejszym ogniu przez 8 minut, odstawiamy. Bardzo dokładnie odsączamy mak, przepuszczamy 2 razy przez maszynkę, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, masło i stale mieszając przesmażamy na niewielkim ogniu, (lubi się przypalić). Dodajemy ugotowaną śmietankę i mieszając smażymy razem aż masa makowa nabierze odpowiedniej gęstości. Do ciepłej masy dodajemy przygotowane bakalie, całość delikatnie mieszamy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy małe kawałki, rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, nakładamy ciepłą masę makową, ciasno zwijamy, układamy różki ku sobie i układamy w sporych odstępach na wysmarowanej blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 15-20 minutach rogale wyrosną, smarujemy je jajkiem rozmieszanym z wodą i od razu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, (czas pieczenia zależy od wielkości rogali ), w tem 170 C. Zrumienione rogale smarujemy lukrem i posypujemy drobno posiekaną skórką pomarańczową.



Źródło ,,domowe wypieki ,,

1 komentarz :