Tort Ambasador


Po raz pierwszy robiłam Ambasadora i jestem zachwycona smakiem. Jest wykwintny, elegancki i rozpływa się w ustach :)

Ciasto - biszkopt na tortownicę 26-28 cm :
  • 4 jaja
  • 1/2 szk cukru kryształu
  • 1/2 szk mąki pszennej 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do prawie zupełnego rozpuszczenia. Dodać żółtka - wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.



Krem:
  • 40 dag masła
  • 1 szk cukru kryształu
  • 600 ml mleka
  • 5 żółtek
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią od www.owocowyraj.eu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 kieliszki spirytusu lub amaretto
  • 4 łyżki dobrego gorzkiego kakao
  • 7-10 dag dobrej gorzkiej czekolady
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów 
  • 1 puszka ananasów 
Sprawdzone bakalie od www.skworcu.com.pl 

Dodatkowo :
  • 2 galaretki pomarańczowe lub truskawkowe 
  • 1 puszka brzoskwiń 

Z 600 ml mleka odlać szklankę, resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym. W pozostałym mleku wymieszać budyń, żółtka i mąkę. Połączyć z wrzącym mlekiem, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Gotowa masę podzielić na dwie części. Do pierwszej części dodać drobno pokrojonego ananasa. Do drugiej dodać kakao, pokrojoną czekoladę, orzechy i rodzynki, oraz alkohol. Biszkopt można nasączyć sokiem z ananasa. Na ciasto wykładamy masę ciemną, a potem masę jasną. Brzoskwinie kroimy w plastry i równo rozkładamy na wierzchu , po czym zalewamy tężejącą galaretką, (na rozpuszczenie 2 galaretek dajemy 700 ml wody). Tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby stężał. Jest przepyszny...





3 komentarze :

  1. Dobre 7-8 lat nie robiłam ambasadora. Dziękuję za przypomnienie tego obłędnego ciasta :D

    Młoda mama gotuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Jestem zachwycona tym przepisem, pierwszy raz robiłam tort i naprawdę się udał:)

    OdpowiedzUsuń