Buchty

Te bułeczki, popularne zarówno w Polsce, jak i w Niemczech, jada się głównie na śniadanie. Można je dodatkowo smarować konfiturami lub masłem.

Piękne marmurowe patery znajdziecie na
 http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24804096

Składniki na buchty:
  • 90 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 łyżek cukru
  • 4 dag drożdży
  • 6 jaj
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • szklanka mleka
  • cukier puder do posypania

W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i zrobić zagłębienie w środku. Roztopić masło w małym rondlu, odlać kilka łyżek do polania bułek, a do reszty mleka dodać mleko i wymieszać. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą, dodać 2-3 łyżki mąki aby powstał zaczyn o konsystencji kwaśnej śmietany.Wlać zaczyn w zagłębienie z mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po wyrośnięciu stopniowo dodawać jajka i resztę mąki i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Wyrabiania powinno zając ok 10 minut. Miskę przykryć ścierką i odstawić na ok 90 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na 16 kawałków i uformować z nich małe okrągłe kulki. W reszcie roztopionego masła obtaczać kulki i układać je w natłuszczonej formie w niewielkich odstępach, podczas wyrastania się złączą. Przykryć i odstawić foremkę na 1 godz., by wyrosły. Rozgrzać piekarnik do tem., 190 C. Polać bułeczki resztą roztopionego masła i piec 25 minut, aż się przyrumienią. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygły i odparowały. Wierzch posypać cukrem pudrem.

źródło ,,chleb,,

13 komentarzy :

  1. a propos tego konkursu, na zdjęciu wystarczy dodać jeden talerz z daniem, czy dwa? Wiem,że dziwne pytanie, jednak skoro mowa o konkursie walentynkowym to wolę się upewnić i rozwiać wszelkie niedomówienia. ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś chce, oczywiście mogę dodać dwa zdjęcia:), ale jedno dobre zdjęcie w zupełności wystarczy!, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Dziękuje...:) zniknęły na śniadanie z powidłami śliwkowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale i założę się, że tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują..oj bardzo smakują :) , a do tego są puszyste i delikatne...mniammm...

      Usuń
  4. Pięknie wyrośnięte i puszyste :) Robiłam kiedyś buchty z powidłami: były przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, widać, że smaczne, chętnie sięgnęłabym choć po jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wyrosły, na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń