Ciasto z makiem i bitą śmietaną



Niezwykle lekkie, puszyste, a co najważniejsze bardzo łatwe do wykonania ciasto. Każdy poradzi sobie ze zrobieniem biszkoptów, a masa wymaga kilku minut i gotowe :).

Składniki na placek nr 1:
  • 8 białek
  • 1 szk cukru kryształu
  • 1 szk mąki
  • 3 łyżki maku sypkiego, znajdziecie go na stronie www.Skworcu.pl
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Całość lekko wymieszać. Piec w tem. 175 C przez 30-40 minut.

Składniki na placek numer 2 :
  • 2 jajka
  • 8 żółtek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka dobrze ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Piec w tem. 175 C przez 30-40 minut. Upieczony placek przekroić na 2 części lub upiec 2 osobne placki.

Krem z bitej śmietany - składniki:
  • 3/4 l śmietany kremówki
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1/2 litra wody
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dobrze ubić śmietanę i stopniowo dodawać tężejącą galaretkę. Krem podzielić na 2 części.



 źródło ,,ciasta Anastazji,,

5 komentarzy :

  1. Wygląda naprawdę świetnie! Uwielbiam przekładańce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam to ciasto - to receptura siostry Anastazji, a ja bardzo je lubię :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń