Kotlety z kaszy jaglanej z papryką i sosem czosnkowym


Wyśmienita kasza jaglana z papryką ...do tego sos czosnkowy...jak się nie dać skusić? :)

Składniki na kotlety:

- 40 dag kaszy jaglanej
- 1 duża czerwona papryka
- 2 płaskie łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 
- mleko ok. 2 szklanek
- 1 jajko
- 3 łyżki masła 
- 2 duże cebule
- olej
- bułka tarta
pieprz czarny 1/4 łyżeczki lub pieprz syczuański 1 płaska łyżeczka


1. Kaszę wypłukać na gęstym sicie. W rondlu roztopić masło i wsypać kaszę, prażyć ją ok 2 minut. Następnie wlać mleko, dodać sól i gotować do czasu aż płyn prawie całkiem się wchłonie, ( ilość mleka musi być dwu krotnie większa niż kaszy ).

2. Po ugotowaniu kaszę zostawiamy w garnku pod przykrywką aby napęczniała i wolno wystygła. Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju. Paprykę kroimy bardzo drobno. Gdy kasza jest już wystudzona dodajemy podsmażoną cebulę, paprykę, jajko, doprawiamy do smaku. W rękach formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.


Sos czosnkowy:

- 4 do 6 ząbków czosnku
- 200 ml jogurtu naturalnego 
- 100 ml śmietany
- sól do smaku  

1. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy sól, zalewamy jogurtem i śmietaną. Dokładnie mieszamy i polewamy kotlety.
 

5 komentarzy :

  1. Bardzo lubię połączenie kaszy jaglanej z papryką, ale z wędzoną jeszcze nigdy nie jadłam. Z chęcią wypróbuję Twój przepis. Zapraszam do siebie ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienity blog :-)
    Zapraszam również do mnie :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń